Wij zijn een echte gezinspraktijk en besteden veel aandacht aan kinderen. De meeste gaatjes ontstaan tussen het vierde en eenentwintigste levensjaar, dus nemen wij de tijd om het kindergebit goed in de gaten te houden en te beschermen tegen gaatjes.
Kinderen zijn nooit te jong om mee te gaan naar een tandartsbezoek. Het kind kan op jonge leeftijd spelenderwijs kennis maken met de tandarts en de omgeving. Wij adviseren om een kind vanaf 2 jaar mee te nemen, zodat het kind rustig kan wennen aan de situatie. Wanneer uw kind zich op zijn gemak voelt in de behandelkamer, stelt de tandarts voor om plaats te nemen in de behandelstoel. Mogelijk controleert hij op dit moment voor het eerst het gebit van uw kind en telt de tanden en kiezen.
Zodra uw kind gewend is geraakt aan de tandarts voeren we periodieke controles uit. Bij deze controles onderzoeken we de algehele gezondheid van het kindergebit en tellen we de tanden en kiezen. Ons team geeft tips voor het tandenpoetsen, over voedingsmiddelen en over het effect van eten en drinken op het gebit. Dit doen wij op een begrijpelijke en speelse manier.
Bij de periodieke controle onderzoekt de tandarts het gebit van uw kind op gaatjes. Ontstaat er een gaatje, dan gaat hij hier zorgvuldig mee om. De tandarts neemt de tijd om het ontstaan en het vullen van het gaatje op een begrijpelijke manier met u en uw kind te bespreken. We communiceren op een open, eerlijke en begrijpelijke manier met uw kind, zodat uw kind weet wat er gaat gebeuren. Daarmee willen wij voorkomen dat het kind onnodig bang wordt voor de tandarts.
De eerste nieuwe kiezen komen door wanneer uw kind 5 à 6 jaar oud is. Deze kiezen komen door achter de laatste kiezen van het melkgebit. Dit gebeurt vaak zonder dat uw of uw kind het merkt, want er vallen geen melkkiezen uit bij het doorkomen van deze kiezen. Het wisselen van de rest van de tanden en kiezen valt wel op: bij het doorkomen van een nieuwe tand of kies valt er een melktand of –kies uit. Een kind is ongeveer 13 jaar wanneer alle tanden en kiezen gewisseld zijn. Daarna komen er nog twee grote kiezen door. Tussen de 18 en 24 jaar komen er nog vier verstandskiezen door achter in de mond.
De tandarts voert preventieve behandelingen uit om de gezondheid van de mond te behouden en het ontstaan van gaatjes te voorkomen. Vooral bij kinderen is dit belangrijk, omdat zij het grootste risico lopen om gaatjes te krijgen.
Pas doorgebroken kiezen hebben diepe groeven. In deze groeven blijven gemakkelijk voedselresten en bacteriën achter. Deze bacteriën veroorzaken gaatjes in de kies. Zelfs goed tandenpoetsen is in dit geval niet voldoende, omdat de groeven te diep zijn om goed te reinigen met een tandenborstel. De tandarts sealt de bovenkant van de kies door een dun laagje composiet op de groeven te plaatsen. Dan kunnen er geen bacteriën en voedselresten achterblijven.
De meeste tandheelkundige behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten van periodieke controles, preventie en behandelingen. Beugels, kroon- en brugwerk worden echter niet vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering, dan vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten vaak wel. Informeer bij uw verzekeraar naar de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding.